DE EKKERSRIJT

 

Ten zuiden van het gehucht Halfmijl tussen Oerle en Vessem begint de Ekkersrijt. Het 19 km lange riviertje heet hier Bruggenrijt.

Bij de Landartseweg in Wintelre,  verandert de naam in Ekkersrijt. De beek stroomt verder langs de Landardseweg,  gaat onder het Beatrixkanaal  en stroomt om het stadsdeel Acht heen. In de Achtse Barrier gaat een, in de jaren 50, gegraven zijtak naar de grote waterpartij in de wijk en komt verderop samen met de Groote Beek.  De hoofdtak van de Ekkersrijt gaat onder de A50 door en stroomt vervolgens langs de plas De Ekkersweijer,  en gaat dan, gekanaliseerd,  door het industrieterrein verder  en komt in de buurt van de brug over het Wilhelminakanaal weer bij De Groote Beek.

Op de volgende 4 foto's heet de beek Bruggenrijt.

Op de vorige foto's heet het beekje Bruggenrijt. Nu vanaf het begin van de Landartseweg heet de beek Ekkersrijt.

 

Deze tak van De Ekkersrijt komt in de Achtse Barrier samen met de Groote Beek en gaat als De Groote Beek verder door de 

Aanschotse Beemden.

De hoofdtak van De Ekkersrijt volgt een andere weg richting industrieterrein Ekkersrijt en komt daar uiteindelijk, in de buurt van de ophaalbrug,  weer samen met De Groote Beek. Van die route volgen hieronder foto's.

De Ekkersrijt (rechts) komt uiteindelijk in de buurt van de Houtensbrug , bij het Wilhelminakanaal, samen met De Groote Beek.


Maak jouw eigen website met JouwWeb